V ESCOLA D’ESTIU WALTER BENJAMIN PORTBOU 2020

V ESCOLA D’ESTIU WALTER BENJAMIN PORTBOU 2020
LA FRONTERA DE LA MEMÒRIA

80è aniversari de la mort de Walter Benjamin

75 anys de la fi de l’Holocaust

Enguany es compleixen els 80 anys de la mort del pensador i intel·lectual Walter Benjamin a Portbou, quan decidí acabar la seva vida el 26 de setembre de 1940 en aquest poble fronterer quan fugia en exili i en saber que seria repatriat. Va ser una data fatídica per aquest intel·lectual que el mateix any de la seva mort i després de set anys d’exili (1933-1940) escrigué les tesis Sobre el concepte d’ Història, premonitòries de la situació històrica d’avui, de l’auge dels autoritarismes, de l’avenç d’un capitalisme desbocat sense fre i de les possibilitats d’emancipació trencant el curs de la història, quan el passat irromp en el present.

Les condicions de l’exili de Walter Benjamin, un intel·lectual entregat a la recerca i a la investigació en temps convulsos, minaren una personalitat d’una intel·ligència privilegiada que encara avui aporta llum als intel·lectuals de referència dels nostres temps.

Portbou, frontera salvatge i de cultura de contraban, és també “frontera de la memòria”, però on passaren 300.000 persones fugint en exili de la Guerra Civil de sud a nord, però també molts intel·lectuals alemanys que travessaren els Pirineus, de nord a sud, com Alma Mahler, Heinrich Mann, Franz Werfel, i també Walter Benjamin. La V edició de l’Escola d’estiu Walter Benjamin es dedica a la “frontera de la memòria”. Parlarem dels anys d’exili de Benjamin a través de la seva correspondència, però també de la literatura, la plàstica i el teatre que algunes dones, cultes i intel·lectuals aportaren a la cultura i que van morir víctimes de l’Holocaust. Recordarem la seva poesia i les seves creacions.

Descàrrega programa