La Fundació Àngelus Novus reivindica Casa Walter Benjamin a Portbou

Resposta a la polèmica generada per l’intent de l’alcalde de Perpinyà del partit ultradretà  RN d’instrumentalitzar el nom del pensador  Walter Benjamin (Berlin, 1892-Portbou,1940), per restablir el Centre d’art que duia el nom del pensador a Perpinyà i a l’article publicat per “La Vanguardia” en data d’avui, 5 d’agost, amb el títol “L’ affaire Walter Benjamin”.

Portbou. 5 d’agost. La Fundació Àngelus Novus per a l’estudi de les Arts, la Història i el Pensament, davant la polèmica creada entorn de l’ intent del nou alcalde Louis Aliot de Perpinyà, del partit d’ultradreta Rassemblement National, d’instrumentalitzar políticament la figura de Walter Benjamin restablint l’antic Centre d’art Contemporani Walter Benjamin creat en aquesta població el 2013 com un centre dedicat a la memòria històrica, manifesta el següent:

Que el pensador d’origen jueu Walter Benjamin (Berlin,1892-Portbou,1940) va ser desposseït de la ciutadania alemanya per la Gestapo i perseguit per les seves idees contràries a la dreta feixista que denuncià i veié arribar premonitòriament, fins al punt que en la seva fugida a l’exili cap als EUA es veié abocat a rendir-se al suïcidi a Portbou el 26 de setembre de 1940 després de travessar a peu els Pirineus, malalt del cor, i davant la noticia que seria repatriat a França, on ja havia estat en el camp de Nevers.

El seu nom no es patrimoni de ningú, ho és de la Humanitat sencera, amb gran vigència de les seves idees i pensament en el món d’avui. La seva memòria no és pot profanar ni manipular en favor de programes polítics contraris al seu pensament crític. Des de Portbou i amb el suport incondicional de l’Ajuntament, l’Associació Passatges i la Fundació Angelus Novus, creada recentment, divulguen el seu pensament amb l’Escola d’estiu Walter Benjamin, un seminari que enguany tindrà lloc la cinquena edició entre el 25 i el 27 de setembre sota el títol “La frontera de la memòria”, dedicat al 80è aniversari de la mort de Benjamin. Presentarà una reedició de textos de Walter Benjamin al català en el llibre “Art i literatura de masses”, el curtmetratge “Angelus Novus” d’Eric Esser i l’exposició “Insula” a l’estació, en homenatge a la seva “Petita història de la fotografia”, una col·laboració amb el Festival Fotolimo.

La Fundació, hereva de dues biblioteques internacionals sobre Walter Benjamin i el seu context intel·lectual, s’ha proposat impulsar la Casa Walter Benjamin a Portbou, lloc on Walter Benjamin va morir i va ser enterrat que constituiria amb Berlín l’alfa i omega de la seva geografia biogràfica.

Demanem a les institucions catalanes, estatals i als privats amb sensibilitat per la causa Benjaminiana que siguin conscients de la importància universal de la figura de Walter Benjamin on Portbou té el Memorial Passatges de Dani Karavan, avui Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i la necessitat d’atorgar recursos al finançament de la Casa Walter Benjamin, un centre dedicat a la seva memòria, a l’art i al pensament contemporani, lloc històric d’exili i memòria, on és pertinent que la Casa Walter Benjamin existeixi.

Fundació Àngelus Novus per a l’estudi de les Arts, la Història i el Pensament

www.walterbenjaminportbou.org