Fundació Angelus Novus Memòria 4a Escola d’Estiu Walter Benjamin

Memòria 4a Escola d’Estiu Walter Benjamin

2019_IV Escola d’estiu Walter Benjamin. La frontera salvatge. 80 anys de La Retirada.

Seminari amb la participació de Fernando Hernández Sánchez, Anne Roche, Madeleine Claus, Maria Maïlat, Manolo Laguillo, Cari Oriol, Carme Alda. Exposició a la Sala de Duanes de l’estació dels artistes residents a La Escocesa de Barcelona amb el títol “Paisatges desitjats”, performance de Yael Karavan, “Living threads”, presentació del llibre diàleg Walter Benjamin i Bertolt Brecht: trobada a Portbou/rencontre à Portbou, de Maria Maïlat (Rupes Nigra, Girona), per Carles Duarte. Presentació de la Fundació “Angelus Novus” i del web:www.walterbenjaminportbou.org . Inauguració placa BCIN al Memorial. Ofrena floral i lectura de poemes. Discursos oficials.

Assistència a les conferències: una mitjana entre 70 i 80 persones durant tres dies 27-29 setembre (50 assistents del país, incloses de l’estat espanyol, de Madrid i Granada i 30 de França). Col·laboració especial en oferta de llibres de la Llibreria Vitel·la, de l’Escala.

Conferència d’Anne Roche (Université de Marseille) i de Maria Maïlat (Univ. París Sorbonne i ARTEFA).

Conferència de Fernando Hernández Sánchez (Universidad Autónoma de Madrid) i presentació del llibre “La frontera salvaje”

Biografia de Charlotte Salomon (1917-1942). Vida o teatre? Anàlisi des de la psicoanàlisi i lectura escenificada dels seus textos i pintures. Conferenciants: Carme Alda, de la Societat Mundial de la Psicoanàlisi i Cari Oriol, Filòloga i catedràtica. Col·laboració teatral de Julia Mora, Yoselin i Pere Cid.

Conferència de Madeleine Claus sobre els intel·lectuals alemanys que creuaren per Portbou ajudats per l’organització nord-americana, encomanada al periodista Varian Fry.

Intervenció de Manolo Laguillo, catedràtic de fotografia de la UB, Barcelona, sessió especial dedicada a la fotografia per a Fotolimo.

Presentació del llibre Walter Benjamin & Bertolt Brecht: trobada a Portbou / rencontre à Portbou. Casa Walter Benjamin, amb Carles Duarte i Maria Maïlat, l’autora

Presentació de la donació de la Biblioteca Gian-Luigi Ponzano a la Fundació Angelus Novus (Portbou) i del web www.walterbenjaminportbou.org, creat gràcies al patrocini de Railsider Mediterráneo.

Sala La Congesta, performance dansa de Yael Karavan, “Living threads” (llaços de solidaritat).

Descobriment de la placa BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) del Memorial Passatges a Walter Benjamin.

Exposició “Paisatges desitjats” a la sala de duanes de l’estació de Portbou. Artistes participants: Valentina Alvarado, Daniel de la Barra, Juan Antonio Cerezuela, Llapispanc, Guillermo Moreno, Antonia Rossi, Carlos Vásquez Méndez. Artistes residents a la Fàbrica de Creació de La Escocesa. Comissari: Enric Puig Punyet. Director de La Escocesa. Del 28 de setembre al 27 d’octubre.

Performances a Portbou dels artistes de La Escocesa, 26 de setembre, el resultat de les qual s’exhibeix a l’estació: “Aproximacions benjaminianes”.

Carlos Vásquez, “Élegos” i Valentina Alvarado, “Animitas”.

Daniel de la Barra, “Salts de frontera” i Juan Antonio Cerezuela, “Tres estats de la Història”.

Amb el suport de: